Kryptos, CIA'nin ABD Virginia Langley'deki merkezinin bahçesinde yer alan, üzerinde Latince'nin 26 standart harfi kullanılarak şifrelenmiş dört bölümden oluşan bir metin bulunan kitabedir.(Kryptos, bakır, granit ve ahşap kullanılarak yapılan, yukardan bakınca(yatay eksen-apsis) S şeklinde açılmış bir parşömen-tomar gibi görünen heykel. Üzerinde 865 harf, 4 soru işareti, 2 boşluktan oluşan dört ayrı mesaj bulunuyor. Metnin bazı bölümlerinde 'vigenere tablosu' kullanılmıştır. 2006 yılında heykeltraş Sanborn bir hata yapmış olduğu gerekçesiyle ikinci bölümde değişiklik yapmıştır.) 1989 yılında o zamanki CIA başkanı olan William Webster’ın talimatıyla CIA şifrecisi Ed Scheidt ve heykeltraş Jim Sanborn tarafından yapılmıştır. Bugüne kadar metnin ilk üç kısmı çözülebilmiştir, özellikle Da Vinci Şifresi kitabından sonra şifre çözücülerin bir numaralı uğraşısı haline gelmiştir.(Kryptos'un sırrını, sadece üç kişinin bildiği söyleniyor. Bunlar, Jim Sanborn ve ona şifreleme teknikleri hakkında yardım eden CIA analisti Ed Scheidt ile eski CIA yöneticisi William Webster. Aslında Kryptos'un tamamı artık bir sır değil; dörtte üçü çözüldü. 1998'de CIA analisti David Stein, bir kalem ve kağıtla yüzlerce saat boyunca çalışarak ilk üç metni deşifre etti. 2000 yılında ise NSA bir ekibinin 1992'de ilk üç kısmı çödüğünü duyurdu. Sorun, hâlâ deşifre edilmemiş dördüncü kısımda. Peki deşifre edilmiş bölümlerde ne anlatılıyor? Heykelin ilk bölümü(K1) şiirsel cümlelerden oluşuyor. İkinci bölüm(K2) CIA'nın bahçesine gömülmüş gizli bir şeyi anlatıyor: "Langley(Langley, Virginia CIA Merkezi, ya da şifrelenmiş bir isim) bunu biliyor mu? Bilmeli: Buralara bir yerlere gömüldü" deniyor. Üçüncü bölümde(K3) ise İngiliz arkeolog ve Mısırbilimci Howard Carter'in günlüğünün 26 Kasım 1922 tarihli sayfasında yazanlar (Carter'ın Tutankamon'un mezarını açtığı gün) bulunuyor. Fakat iş bu şifreleri çözmekle de bitmiyor. Çünkü ortaya çıkan çözüm de şifreli.http://www.wired.com/science/discoveries/news/2007/11/dayintech_1126
...K1 yani metnin ilk kısmı Sanborn tarafından yazılan bir pasaj. Pasaj şöyle başlıyor: "Hafif gölgelendirmeler ve ışığın yokluğu arasında illüzyon yer alır." İkinci bölüm ise telgraf mesajlarını andırıyor. Sanborn bunun nedenini manyetik alanlara ve belirli noktalara yapılan bir gönderme olarak açıklıyor. K3 yani üçüncü bölüm 1922 yılında Tutankamon'nu mumyasını bulan arkeolog Howard Carter'in günlüğüne gönderme niteliğinde. Bu bölüm tıpkı Carter'in günlüğündeki gibi "Bir şey görebiliyormusun?" sorusuyla bitiyor ve her iki metin de büyük bir keşif yapmanın verdiği heyecanı yansıtıyor. K4 için ise 97 harften oluşmasının dışında söylenecek hiçbir şey yok. 'Şifrelerin Everest'i' adıyla anılan bu metnin şimdilik çözülmesi zor görünüyor. Sanborn her bölümün bir öncekinden zor olduğunu, dolayısıyla dördüncü bölümün en zor şifreyi içerdiğini söylüyor.
K1
BETWEEN SUBTLE SHADING AND THE ABSENCE OF LIGHT LIES THE NUANCE OF IQLUSION
K2
IT WAS TOTALLY INVISIBLE HOWS THAT POSSIBLE ? THEY USED THE EARTHS MAGNETIC FIELD X THE INFORMATION WAS GATHERED AND TRANSMITTED UNDERGRUUND TO AN UNKNOWN LOCATION X DOES LANGLEY KNOW ABOUT THIS ? THEY SHOULD ITS BURIED OUT THERE SOMEWHERE X WHO KNOWS THE EXACT LOCATION ? ONLY WW THIS WAS HIS LAST MESSAGE X THIRTY EIGHT DEGREES FIFTY SEVEN MINUTES SIX POINT FIVE SECONDS NORTH SEVENTY SEVEN DEGREES EIGHT MINUTES FORTY FOUR SECONDS WEST X LAYER TWO
K3
SLOWLY DESPARATLY SLOWLY THE REMAINS OF PASSAGE DEBRIS THAT ENCUMBERED THE LOWER PART OF THE DOORWAY WAS REMOVED WITH TREMBLING HANDS I MADE A TINY BREACH IN THE UPPER LEFT HAND CORNER AND THEN WIDENING THE HOLE A LITTLE I INSERTED THE CANDLE AND PEERED IN THE HOT AIR ESCAPING FROM THE CHAMBER CAUSED THE FLAME TO FLICKER BUT PRESENTLY DETAILS OF THE ROOM WITHIN EMERGED FROM THE MIST X CAN YOU SEE ANYTHING Q ?
scroll
kriptografi
S-wave
vigenere tablosu
tutankhamun
tomb of tutnakhamun
Howard Carter
Lord Carnarvon
1923
Da Vinci şifresi
alias
kriptografi
S-wave
vigenere tablosu
tutankhamun
tomb of tutnakhamun
Howard Carter
Lord Carnarvon
1923
Da Vinci şifresi
alias
...Dan Brown’un ‘Da Vinci Şifresi’ isimli kitabından sonra(...üçüncü kısımdaki şifrenin içinde yer alan "WW" harflerinin Maria Magdalene'nin isminin baş harflerinin ters çevrilmiş hali olduğu iddiası) CIA’nın Virginia’daki merkezinin bahçesinde bulunan ‘Kryptos’ isimli şifreli kitabeyi çözmek için büyük bir yarış başladı. Kitabenin şimdiye kadar çözülen bölümü merkezin altında gömülü önemli bir şeye işaret ediyor.
AMERİKAN Merkezi Haberalma Örgütü CIA’nin Virginia eyaletinin Langley kentindeki merkezinin bahçesinde 15 yıldır duran bir sayfayı andıran kurşundan yapılmış kitabenin üzerine yontulmuş şifre, Dan Brown’un ‘Da Vinci Şifresi’ isimli kitabından sonra büyük ilgi görmeye başladı. Profesyoneller, amatörler, şifreyi çözen kişi olabilmek için zamana karşı yarış başlattı.
Dan Brown’un ‘Süleyman’ın Anahtarı’ isimli yeni kitabına da konu olabileceği iddia edilen 4 metre yüksekliğinde kurşun kitabeyi sadece CIA’de çalışanlar görebiliyor. Ancak internet üzerinden şifrenin görüntüsüne ulaşan amatörler de yarışa katılıyor. ‘Kryptos’ isimli kitabe 1989 yılında dönemin CIA Başkanı olan William Webster’ın talimatıyla heykeltıraş Jim Sanborn ve CIA şifrecisi Ed Scheidt tarafından hazırlandı. Yukarıdan bakıldığında S harfini andıran kurşundan yapılma sayfada yüzlerce harf yer alıyor. Ancak ‘Kryptos’u hazırlayan ekip çözülmesinin bu kadar uzun zaman alacağını düşünmemiş bile. İnternette konuyla ilgili en kapsamlı site olan www.elonka.com/kryptos’u yöneten Elonka Dunin, son dönemde ilginin çok arttığını söylüyor. Dunin, ‘eskiden günde 500-600 ziyaretçi alırdık. Geçtiğimiz günlerde 24 saat içinde ziyaretçi sayısı 30 bine çıktı’ diyor.
‘Kryptos’un yaratıcısı Sanborn ise Da Vinci Şifresi’nin yarattığı dini ve spiritüel tartışmaların içine çekilmekten endişe duyuyor. Kryptos’un çözülmesinin kendisini üzeceğini de gizlemeyen Sanborn, ‘Hepimiz bu şifrenin çözülmemesini ümit etmeliyiz. Etrafımızda çözülmesini istemediğimiz bir sürü şifre var zaten’ diyor.
Dörtte üçü çözülmüş
David Stein isimli CIA uzmanı, Kryptos’un ilk üç bölümünü sekiz yılda, kağıt ve kalemle toplam 400 saat harcayarak şifreyi çözmüş. Stein’in deşifresi gizli tutulurken, 1999 yılında Californialı bir bilgisayar uzmanı olan Jim Gillogly, şifrenin ilk dörtte üçlük bölümünü çözdüğünü açıkladı. İngilizce dili esas alınarak harflerin farklı frekanslarda kullanıldığını belirleyen uzmanlar, şifre anahtarı çıkararak ilerleme kaydettiler. Ancak bu yöntem ‘K4’ diye bilinen şifrenin son bölümünü çözmeye yetmedi. Gillogly, son altı yılda geri kalan 97 harfi çözebilmek için yüzlerce saat harcadığını söylüyor. Şifrenin çözülmüş bölümü CIA merkezi olduğu sanılan koordinatlar veriyor ve tam yerini sadece ‘WW’nun bildiği belirtiliyor. Muhtemelen bu da dönemin CIA başkanı olan William Webster’a işaret ediyor. Sanborn, tam çözümü ne Webster’ın ne de CIA uzmanı Scheidt’ın bildiğini iddia ediyor.
http://www.boxerdergisi.tv/haberdetay_yazdir.asp?news_id=2755
.
James Sanborn'un başka eserleri