Aydın'ın Kuşadası ilçesinde son 1 haftada 9 bin kovandaki en az 350 milyon arı öldü. Bölgede bulunan 15 bin kovandaki 600 milyon arı da risk altında. Zararları 1 milyon TL'ye ulaşan yetiştiriciler, göç hazırlıklarına başladı. Türkiye'de üretilen çam balının yüzde 70'ini karşılayan Muğla bölgesindeki üreticiler de esrarengiz ölümlerden tedirgin. Yetkililer ise resmi açıklama için laboratuvar sonuçlarını bekliyor.
Aydın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Kadir Kılıç, ölümlerin zirai ilaçlama, salgın bir hastalık veya arazi mafyasının sabotajından kaynaklanabileceğini söyleyerek, "Üreticilerimiz sarı bir ilaçlama uçağından şüpheleniyor. Eldeki bilgileri yetkililerle paylaştık. Kovanların önünde duran ölü arılar olayın sadece bir parçası. Bunların yanında arazide kalanlar ve doğa da ölenler de var. Bölgede geçimini arıcılıkla sağlayan 200 civarında aile bulunuyor" dedi.
...Würzburg Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre her kovanda bir arı “ısıtıcı” olarak görev yapıyor.Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı ölümlerinin eko sistem denilen doğal dengeyi bozacağını söyledi. Doğaroğlu, "Ölümler, doğal dengenin bozulduğunun işareti olması açısından önemlidir. Bu durum, arılar sayesinde edindiğimiz ürünlerin yok olmasına neden olur. Dünyada tozlanma zorunluluğu olan bitkilerin tozlanmasının yüzde 85'ini bal arısı yapıyor" dedi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de son zamanlarda Türkiye'de ekolojik dengenin bozulmasının ve tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılmasının çevreye zarar verdiğini söyledi. Dünyada da 2 yıl önce başta ABD olmak üzere 13 ülkede milyonlarca arı bir anda yok oldu ve 2.5 milyon kovanın 600 bini aniden boşaldı. Panik Avrupa'ya da yayıldı. Hırvatistan'da 5 milyon arı 48 saat içinde öldü. Polonya'da arı nüfusu yüzde 60 azaldı. http://www.sabah.com.tr/Gundem/2009/08/23/arilarin_sir_olumu
...Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir haftada tam 350 milyon arı öldü.
Arıların niçin öldüğünün belirlenmesi için uzmanlar bölgede inceleme yapıyor.
Kuşadası'na bağlı Davutlar ve Güzelçamlı beldelerinde arıcılar eylül ayında bal hasadı yapmayı bekliyordu.
Ancak büyük bir şokla karşılaştı.
24 bin kovanın bulunduğu bölgede arılar yavaş yavaş ölmeye başladı.
6 gün içinde 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü.
Aydın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Kadir Kılıç, "Her türlü ihtimali değerlendiriyoruz bu bir sabotaj olabilir, zirai ilaçlama olabilir, bir arazi mafyası işi olabilir, doğadan kaynaklanan birşey olabilir ama sebebi belli olmadığı için ve tahlil sonuçları daha gelmediği için her şeyi değerlendiremiyoruz." diye konuştu.
15 bin kovan başka bölgelere taşınıyor. Zararı 1 milyon lirayı bulan üretici ise şaşkın.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü ile Üniversite ve Enstitülerden oluşan bir ekip bölgede araştırma yapıyor.
Arıların ölüm sebebiyle ilgili incelemenin önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=2acc204e-564e-4e92-84db-fddd0e74f27d
Arıların niçin öldüğünün belirlenmesi için uzmanlar bölgede inceleme yapıyor.
Kuşadası'na bağlı Davutlar ve Güzelçamlı beldelerinde arıcılar eylül ayında bal hasadı yapmayı bekliyordu.
Ancak büyük bir şokla karşılaştı.
24 bin kovanın bulunduğu bölgede arılar yavaş yavaş ölmeye başladı.
6 gün içinde 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü.
Aydın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Kadir Kılıç, "Her türlü ihtimali değerlendiriyoruz bu bir sabotaj olabilir, zirai ilaçlama olabilir, bir arazi mafyası işi olabilir, doğadan kaynaklanan birşey olabilir ama sebebi belli olmadığı için ve tahlil sonuçları daha gelmediği için her şeyi değerlendiremiyoruz." diye konuştu.
15 bin kovan başka bölgelere taşınıyor. Zararı 1 milyon lirayı bulan üretici ise şaşkın.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü ile Üniversite ve Enstitülerden oluşan bir ekip bölgede araştırma yapıyor.
Arıların ölüm sebebiyle ilgili incelemenin önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=2acc204e-564e-4e92-84db-fddd0e74f27d
.
Vücut sıcaklığı diğerlerinden yüksek olan ısıtıcı arılar, 44 dereceye kadar çıkabilen vücut sıcaklarını istedikleri gibi ayarlayıp, kovanın iç çeperinde büyüyen yavru arılara farklı miktarlarda dağıtıyor. Bu sayede yavru arıların vücutları, gelecekte “koruyucu”, “yuvacı” veya “yemek toplayıcı” gibi farklı rollere sahip olabilecek şekilde gelişiyor. Yüksek ısıda büyüyenler daha zeki oluyor. http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14106856.asp